A gyerekekért

Geoff Rodkey: Claudia és James elnökjelöltek lesznek.

2017. szeptember 22. - Rádiós Kriszta

Ha valaki nem ismerné az amerikai iskolák diák önkormányzatát, és annak választási rendszerét, az ebből a könyvből teljes képet kaphat róla. Ráadásul a mai tinik nyelvezetét, szokásait, és gondolkodását is megismerheti.

hhhhhÁm, nem csak az évfolyam elnök választásról tudhatunk meg mindent, hanem az amerikai gyerekek gondolkodásmódjáról, és a szólásszabadsághoz, valamint a demokráciához való viszonyáról is.

hhhhhA könyv ugyan egy sorozat része, ám önálló történetként is szórakoztató. Mivel riportkönyv, így a történet összes szereplője kifejtheti a véleményét, és a saját szemszögéből mondhatja el a történteket. Megtudhatjuk, hogy ki mire gondolt, sőt még azt is, hogy mit érzett.

hhhhhClaudia, és James, egy átlagos amerikai ikerpár. Rögtön a könyv elején kiderül, hogy nincsenek túl jóban. Claudia elnök szeretne lenni, de nem csak a hatodik évfolyam elnöke, hanem az Egyesült Államok-é is. Nagyon sokat dolgozik ezért. Ebből is láthatjuk, hogy mennyire szeretné a következő évfolyam elnök választást is megnyerni, ami az amerikai iskolákban, félévente kerül megrendezésre.

hhhhhJames, egy átlagos amerikai fiú, akit a haverokon, a számítógépes játékokon, és a focin kívül semmi más nem érdekel.

hhhhhHa így van, akkor, miért is jelölteti magát James is elnöknek?  Ezt az első fejezetből tudhatjuk meg.

 

hhhhhhA Culvert iskola, ahova a testvérek járnak, arról nevezetes, hogy a tetején töltik a diákok a szüneteket. Egy szerencsétlen véletlen miatt, a labda lerepül, és eltalál egy kiskutyát, aminek következtében megtiltják a focizást az iskola tetején. Ezt a fiúk nagyon sérelmezik, és James csak azért jelölteti magát elnöknek, hogy harcolhasson a focizásért, és mert a testvére kineveti. Ugyanakkor Claudia barátnője napelemeket szeretne a tetőre helyezni, amit a lánynak kellene megszavaztatnia.

hhhhhMind két tábor kijelöli a kincstárnokát, és a kampányfőnökét is, majd elkezdődik a közvélemény kutatás. Bár a hatodik évfolyamban, mindössze 97-en járnak, a gyerekek nagyon komolyan veszik a kampányt. Van egy harmadik kihívó is, aki egészen másként gondolkodik, mint az átlag, de őt még a szavazás előtt kizárják. A gyerekek plakátokat rajzolnak, és próbálják megnyerni maguknak a szavazókat. Nem mindig tisztességes módszerekkel.

hhhhhhClaudia meg van győződve arról, hogy nyerni fog, mivel James-nek semmi tapasztalata nincs a politikában, ám egy véletlen folytán, a fiú felveszi a testvére kirohanását, majd lejátssza a többieknek, amitől a kampány teljesen más fordulatot vesz.

hhhhhhA lány legjobb barátnője Sophie, újságíró szeretne lenni, ezért napról-napra beszámol az eseményekről, az iskola újságjában. Emiatt össze is vesznek, mert Claudia úgy érzi, hogy a cikkei őt tüntetik fel rossz színben. Sophie viszont megpróbál tárgyilagos maradni. Láthatjuk, hogy az újságírónak sincs könnyű dolga, mert ő is csak egy szemszögből látja a dolgokat.

hhhhhhAz események sodrában, a két tábor különböző praktikákat vet be a győzelem reményében. Alkukat, szövetségeket kötnek, és megpróbálják lefizetni a választókat. Folyamatosan SMS-eznek, de bevonják az internetet is, nem csak chat formájában, hanem egy számítógépes játék platformján is.

hhhhhhMivel a két elnökjelölt vitája a harmadik jelölt, és egy mókus miatt botrányba fullad, Claudia félresöpri minden addigi praktikáját, és visszatér az eredeti tervéhez. Ír egy őszinte, bocsánatkérő chat üzenetet arról, hogy mit fog tenni, ha megválasztják elnöknek, és várja a fejleményeket.

hhhhhhNagyon megkönnyebbül, hogy visszatért a saját elveihez, és rájön, hogy ennél még a győzelem sem fontosabb. Kibékül a barátnőjével, és együtt jól szórakoznak, egy váratlan hószünet miatt.

hhhhhhJames is tanul az esetből, mivel megtudja, hogy az elnökség nagyon sok munkával jár. Így, már annyira nem is szeretné megnyerni a választást.

hhhhhHogy, ki nyeri a választást? Ez egyelőre legyen még titok. Mindenkinek ajánlom, hogy olvassa el a könyvet. Ugyanis nagyon sok mindent megtudhatunk az amerikai gondolkodásmódról, a gyerekek világáról, a barátságokról, a klikkekről, és természetesen a gyerekszerelemről is.

hhhhhhBevallom őszintén, először, nekem kicsit furcsa volt a könyv stílusa, hiszen nem mindennapi, hogy ilyen riportkönyvet tarthatunk a kezünkben, ráadásul olyat, ami gyerekeknek íródott. Érdekessége, a gyereknyelven írt magyarázó szöveg is, és a sok fénykép, ami életszerűvé teszi a történetet.

hhhhhÉn egyszuszra kiolvastam, mert a könyv cselekménye nagyon életszerű, ugyanakkor tele van érzelmekkel. Ráadásul, mindez olyan modern stílusban, hogy méltán népszerű lehet a mai tinik körében.

A könyv, a Maxim könyvkiadó gondozásában jelent meg.

Ha szeretnéd, hogy a te könyvedről is írjak egy ajánlót, írj a kriszta@momoradio.hu címre.

7000.- Ft./ könyv

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekek.blog.hu/api/trackback/id/tr8112886110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.