A gyerekekért

Milyen a jó óvó néni?

2017. április 10. - Rádiós Kriszta

Krisztakicsi

 

Megkérdeztük a legilletékesebbeket: Milyen a jó óvó néni?

 

hm…..

 

Megkérdeztük a szülőket: Milyen a jó óvó néni?

 

    MINDIG oda figyel, MINDIG vigyáz a gyerek testi épségére, MINDIG tesz róla, hogy érvényesüljön az igazság, MINDIG vigyáz arra, hogy senki ne legyen magányos, MINDIG pozitív a kisugárzása, MINDIG derűs, jókedvű, MINDIG a legjobbat kínálja a gyerekeknek, MINDIG magas színvonalon tanít, MINDIG a helyzet magaslatán áll.

hm….

 

 

Megkérdeztük a vezető óvónőt: Milyen a jó óvó néni?

 

    MINDIG naprakész, MINDIG felkészült, MINDIG energikus, MINDIG ismeri a törvényi hátteret és a módszertanokat, MINDIG példamutató, MINDIG eredményes, MINDIG alapos és gondos, MINDIG türelmes és igazságos.

hm…

   Ez szép! Csodálatos, hogy ennek a sok kívánalomnak megfelelnek! Pedig, ők is csak emberek. Nekik is van rossz napjuk, nekik is fájhat a fejük, és ők is lehetnek türelmetlenek. 

Nem kívánunk tőlük egy kicsit sokat?

   Azt vettem észre, hogy manapság az óvónők munkája is megváltozott. Sokkal több az adminisztráció, és az egyre feszültebb szülők is rajtuk verik el a port, ha szerintük rosszabbul teljesít a gyermekük. Cserébe nem sok megbecsülést kapnak.

   Pedig rengeteg mindent köszönhetünk nekik! Ők tanítják meg gyermekeinknek a társas viselkedést, a rengeteg verset, és mondókát. Bizony, sokszor ők nevelik a gyerekeket azokra a dolgokra, melyeket a szülők elmulasztottak. Gondolok itt a köszönésre, a rendrakásra, az önállóságra, a tiszteletre stb...

   Mostanában a szülők, nem partnerként néznek az óvónőkre, hanem csak egy bébiszitterként. Bele sem gondolnak, hogy mennyi tudást, és tapasztalatot gyűjtöttek össze, hiszen nem csak megtanulták a főiskolán, hogy mi a dolguk, de a sok különböző gyerek miatt, szinte minden helyzetre van megoldásuk. Ezért rengeteg dologban tudnak tanácsot adni, és nem szégyen tőlük kérdezni. 

   A gyerekek nem egyformák, és a fejlődésük is különböző. Ezért nem a szülő, vagy az óvónő a hibás. Együtt kell működniük, hogy megoldják a gondot, és ha az óvó néni mond valamit, azt nem támadásnak kellene venni, hanem segítségnek.

   Arra kérlek most titeket, hogy amikor elmentek az óvodába a csemetéitekért, mondjatok köszönetet az óvó néniknek! Az, csak egy szó, hogy "Köszönöm", mégis rengeteget jelent annak, akinek mondjuk. Mindenki szereti, ha elismerik a munkáját, ha tudja, hogy van értelme annak, amit csinál. Így, talán ő is türelmesebb, és pozitívabb lesz a kicsikkel!

   Ha, szeretnéd, hogy gyermeked még jobban fejlődjön, otthon is gyakorolhatod vele a mondókákat, gyerek verseket, és óvódás dalokat. Ráadásul, még nagyon jó szórakozás is!

                                         Talán, még te is emlékszel rájuk, az óvódás korodból! :)

Ha nem jut eszedbe egy mondóka sem, itt a segítség:

                                                                           Mondókák

                                                                           Óvodás dalok

                                                                           Mondókák szövege

                                                                           Gyerek versek

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekek.blog.hu/api/trackback/id/tr9412414059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Czifra Pálné Kati 2017.04.11. 23:08:10

Két éve mentem nyugdíjba 40 évig én is óvónéni voltam.Minden percét imádtam a hivatásomnak,amit a gyerekekkel töltöttem!!!Amiket az írásodban olvastam azzal maximálisan egyetértek!!!Talán még annyit hozzátennék,hogy egy óvónéninek nagyon fontos az ösztönös gyermekszeretete,mert minden gyermekben megtalálhatjuk azt,amiért őt szeretni lehet!!!Fontos még,hogy találjuk meg a hangot minden gyermekkel és szülővel!!!Mindig dicsérjünk és sokat beszélgessünk egyénileg is a gyerekekkel!!!Valóban már az én utolsó évemben is rengeteg volt az adminisztráció,ami rengeteg energiát elvesz!!!Azóta ahogy hallom még megnövelték!!!Most a két éves kis unokámra vigyázok,aki kislány a három fiam után!!!Én mindig óvónéninek vallottam magam és nem óvodapedagógusnak!!!Az olyan rideg!!!Köszönöm,hogy mindazt leírtad,ami az én véleményem is!!!További munkádhoz nagyon sok sikert kívánok!!!Köszönöm,hogy hozzászólhattam!!!Katika óvónéni

Vali Leier 2017.04.13. 16:17:00

Kedves sorstársaim,Ti akik elkötelezettek vagytok a szakma,a gyerek szeretet és tisztelet iránt, aggódom, hogy az irományaitok- ami tetemes mennyiségű -alapján ítélnek meg benneteket, és nem a valódi gyermekek iránti elkötelezettségetek, nevelési eredményeitek, a neveltjeitek ragaszkodása lesz a döntő munkátok elismerésekor. Ahogy mondani szoktam, a papír mindent kibír, az önfényezést is. Kitartás. Mindenért kárpótol a gyermekek felétek irányuló szeretete, akik évek múlva is köszöntenek, "szia óvónéni" Vidám óvodai életet, jó egészséget, és sok-sok szép óvodai emléket kívánok, szeretettel Vali

Rádiós Kriszta 2017.04.14. 20:19:04

Kedves Henkor!
Én tudom, hogy minden területen vannak olyan emberek, akik nem szeretik a munkájukat, és nem megfelelően viselkednek. De, ne általánosítsunk! Szerintem a legtöbb óvó néni, igenis fantasztikus! A kivételek pedig erősítik a szabályt.

Jutka Rózsáné 2017.04.17. 13:49:00

ÉN IS ÓVONŐ VAGYOK ,RÉGEN NYUGDÍJJAS ..EGYET ÉRTEK A JÓ OVONÉNI ÍRÁSSAL LEVÉLLEL ! 37 ÉVIG ÉLTEM A GYEREKEKKEL EGYÜTT ,SZÉP EMLÉKEK KÖTNEK AHOZ AZ IDŐKHŐZ NAGYON SZERETTEM A MUNKÁMAT ,DE MÁRA SOK MINDEN MEG VÁLTOZOTT , HOGY MIBEN AZT NEM TUDOM , CSAK HALLOM HOGY SOK AZ ÍRÁSBELI MUNKA , AMI A GYERMEKEKTŐL VESZI EL AZ IDŐT ,PEDIG A GYEREK AZ ELSŐ . BIZONY SOK KEDVES VERSET ,MONDÓKÁT MÉG MA IS TUDOK ,SZOKTAM MAGAMBAN DÚDOLGATNI MONDOGATNI SZERETTEM A MUNKÁM .