A gyerekekért

A gyerek és a média

2017. április 06. - Rádiós Kriszta

Krisztakicsi

Megkérdezte tőlem egy apuka, hogy vajon, miért olyan csúnyák a mai rajzfilmek szereplői?

Bevallom nem tudtam válaszolni, de igaza van. Vettem hát a fáradságot, és egy egész délelőttön keresztül a gyerekcsatornákat néztem. Egyrészt ki akartam deríteni, hogy mit néznek a mai gyerekek, másrészt kíváncsi voltam a mesék minőségére. 

Nem reprezentatív kutatásom eredménye:

Elég elkeserítő az eredmény. A legtöbb rajzfilm szerintem a nagyobb gyerekeknek készült. Vannak szépek is, de többségük figurái teljesen úgy néznek ki, mintha egy óvodás rajzolta volna őket. Lehet, hogy azért ilyen csúnyák, mert megpróbálják a gyerekrajzokat utánozni, ami azért fals egy kicsit, mert a gyerek nem azért rajzol torz figurákat, mert azt akar rajzolni, hanem azért, mert még nem elég ügyes, és tapasztalt ahhoz, hogy szebbet rajzoljon. Az alakok legtöbbször túl színesek, ugyanakkor elég egyszerűek.

És, ne felejtsük el, hogy az a szörny, amit egy gyerek el tud képzelni, soha sem félelmetesebb, mint amivel meg tud birkózni. Ugyanakkor a rajzfilmben látott szörnyek, félelmetesebbek is lehetnek, mint amit el tud viselni, és sokszor egészen felnőtt koráig megmarad ez a félelem, aminek az okát, később már elég nehéz visszakövetni.

A rajzfilmek terjedelme az 5 perctől, az 55 percig terjed, attól függően mi a témájuk. A filmek között ugyanúgy megjelenik az ajánló, és a reklám. Azon meglepődtem, hogy ezek a reklámok, nem mindig a gyerekeknek szólnak. (gyógyszer, bank, és áruház hirdetést is láttam)

Azt találom még elkeserítőnek, hogy az óvodásoknak szóló filmek, elég egyszerűek, és bugyuták. Mintha a mai óvodásokat fogyatékosnak néznék. A többi rajzfilm már idősebb gyerekeknek szól, amit persze a kicsik is megnéznek, de valószínűleg nem is értenek, mivel komolyabb témákról, kalandokról szólnak. A lányoknak szóló történetek, legtöbbször a szépségről, és a barátságról, a fiúknak szóló, pedig a harcról és a hűséről szól. 

Viszont a zenék nekem nagyon tetszettek. Mintha a mai rajzfilmek sokkal zenésebbek lennének, mint a régiek. És ráadásul, magyarul szólnak, aminek én nagyon örülök. Hiszen azért csináltam a Momó Rádiót is, mert szerintem a magyar gyerekzenék fantasztikusak. Persze, mindenhol van gagyi, de én a Momó Rádióban, csak minőségi zenét játszom le. Ha kíváncsi vagy rá, hallgass bele:  Momó Rádió 

A másik dolog, amit észre vettem, hogy a régen készült rajzfilmeken kívül, nem lehet magyar rajzfilmet látni a gyerekcsatornákon. Ezért ezek, egy egészen más gondolkodásmódot, egy egészen más kultúrát mutatnak meg a gyerekeknek. Ami nem lenne baj akkor, ha mellette nagyon sok magyar rajzfilmet is látnának.

Nagyon sok jó, magyar történet, és mese van, amit meg lehetne rajzfilmesíteni, de erre nincsen pénz. Pedig a magyar rajzfilmgyártás a mai napig híres, és sorra nyerjük vele a díjakat. Ugyanakkor az is igaz, hogy a rajzfilmgyártók horror összegeket kérnek. Régen, a Magyar Televízió rendelte meg a meséket, de ma már csak külföldön van ebben pénz. 

Én, minden szülőnek azt ajánlom, hogy ne sajnálja az időt, és nézze meg, hogy milyen rajzfilmek elé ülteti a gyermekét. Ha lehet, inkább olvasson neki, hiszen a fantáziánál, nincsen színesebb, és izgalmasabb történet! Ráadásul, minden pillanatban kéznél van! 

Még több mese:

                         Hangos mesék

                         Zsófi néni mesél

                        Hallgatóink küldték

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekek.blog.hu/api/trackback/id/tr3412405057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.