A gyerekekért

Azok a szörnyű gyerek könyvek

2017. március 20. - Rádiós Kriszta

Krisztakicsi

Nem tudom, ki járt mostanában könyvesboltban, de azt mondhatom, hogy senkinek sincs könnyű dolga. Én néha-néha benézek, mert kíváncsi vagyok a mostani trendekre, könyvekre. Volt, hogy felolvasást rendeztem könyvesboltban, és ilyenkor volt időm bele-bele olvasni az ott árult kiadványokba.

A mostani gyerekkönyvek (tisztelet annak a pár kivételnek), egyszerűen szörnyűek! Bár legtöbbször a képek gyönyörűek, de szövegük nagyon silány. Volt olyan könyv, amibe beleolvastam, és egyszerűen nem értettem a szöveget. Mintha csak szavak lettek volna összedobálva.

Úgy döntöttem, utána járok ennek a dolognak, hiszen pár tíz évvel ezelőtt még legendásan jók voltak a magyar gyerekkönyvek. Hát megdöbbentem az eredményen.

Régebben, amikor még az én könyveim is megjelentek, úgy történt a dolog, hogy az ember beküldte pár kiadóba a kéziratát, majd ha a kiadó érdemesnek találta a megjelenésre, akkor fizetett az írónak, és kiadta. A kiadó adta a lektort, az illusztrátort, és ő felelt a kiadásért, valamint a terjesztésért is.

Aztán jött a válság. Sok kiadónak volt devizahitele, amit a megváltozott helyzet miatt már nem tudott fizetni, ezért sokan le is húzhatták a rolót. A többi kiadónak pedig azzal kellet szembenéznie, hogy egyre kevesebbet olvasnak az emberek, valamint egyre kevesebb pénzük van könyvekre. 

A kevesebb pénz, azt is eredményezte, hogy egyre többen kezdtek gyerekkönyvet írni. Azt gondolták, hogy ezzel egy kis plusz pénzt tudnak keresni. Hiszen látták a tévében, hogy Amerikában milyen könnyen lehet híres író valaki, és az mennyi pénzzel jár.

Csak azt felejtették el, hogy Amerikában 324 millióan élnek, aminek ha a 10 százaléka olvas, akkor az durván 32 millió ember, és ha ennek csak a tíz százaléka gyerek, az is több,mint 3 millió. Ezzel szemben Magyarországon, ha a tíz millió lakosból 10 százalék olvas, és annak is a  tíz százaléka gyerek, akkor az csak száz ezer gyerek. Ma, ha egy könyvet 3000 példányban eladnak, az már sikerkönyvnek számít. Ebből is látszik, hogy ma, Magyarországon sem a könyvírásból, sem a könyvkiadásból nem lehet meggazdagodni.

A könyvkiadóknak valahogy boldogulniuk kellett, ezért manapság pénzért, bárkinek a könyvét kiadják. Ez most úgy néz ki, hogy beküldi az író a kiadóba a kéziratát, és a kiadó megszab az árát, amennyiért elkészíti a könyvet. Ha kell, hoz illusztrátort, de a megrendelő is hozhat. Az árban benne van pár plakát, és kivisznek pár példányt a könyvesboltokba is, ahol 1-2 hónapig a polcon van, és ha nem fogy el, akkor megkapja a megrendelő, és ott adja el, ahol tudja. Ezeket a könyveket, senki sem lektorálja, a szövegeiket senki sem ellenőrzi, ezért sokszor, még a helyesírási hibák is benne maradnak.

A szülő pedig bemegy a könyvesboltba, és választ. Rendszerint a képek, a külalak (szeretik a kemény fedeles könyveket, mert azt gondolják, azok jobb minőségűek), valamint a hátsó táblán lévő ajánló alapján. Aztán pedig csodálkoznak, hogy nem olvassa el a gyerek. Az úgynevezett könyvsikerlisták sem az igaziak, mivel ide is csak azok a könyvek kerülnek, amelyekért valaki fizet. 

De, akkor mi a megoldás? Én, leginkább a könyvtárosoktól szoktam tájékozódni. Ők azért hitelesek, mert amikor visszaviszik a gyerekek a könyveket, mindig megkérdezik tőlük, hogy tetszett-e az írás. Azon túl, hogy ingyen olvashatunk (a felnőttkönyvtárban ugyan van éves díj) bármelyik Magyarországon kapható könyvhöz hozzá juthatunk, még akkor is, ha éppen nincs a könyvtárban, mert napokon belül meg tudják hozatni. Abban is szerencsések vagyunk, hogy szinte minden településen van könyvtár. És addig maradnak is, amíg van, aki használja őket! 

A Momó Rádió is igyekszik segíteni a könyvválasztásban.

Minden héten új könyvet ajánlok:

                                                  kattints ide

Hozzuk vissza a jó könyveket Magyarországra!

Hogyan?

Ne vegyetek silány könyveket! Mindig olvassatok bele, mielőtt megveszitek! Járjatok könyvtárba!

Jó olvasást!

Kriszta

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekek.blog.hu/api/trackback/id/tr2112352977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ertekkereso 2017.03.23. 10:41:07

Jaj de örülök, hogy ezt más is észrevette. Hányszor futottam már bele gyönyörűen illusztrált, de silány tartalmű mesekönyvbe. Azóta én is óvatosabb lettem.

Juhász Magda 2017.04.07. 10:01:56

Igazad van Krisztike! Sajnos a könyvkiadás egyre nehezebb kiadóknak és szerzőknek egyaránt. Sokan ezért a magánkiadást vállalják, csak elfelejtik, hogy nem a kiadás, hanem az értékesítés, az eladás a nehéz. Mások pedig elkezdenek meséket írni, mert úgy vélik azok a könyvek jobban eladhatók. Ezért aztán sok gyerekkönyv van a könyvpiacon.
Én kezdettől fogva a gyerekeknek publikálok, őket igyekszem szórakoztatva nevelni. Mostanában is készül 3-5 éves gyerekeknek szóló két általam írt kiadvány. Elsősorban a szórakoztatásukra törekedtem, a benne lévő humoros kis versbetétekkel. A nevetés sok mindenre gyógyszer.