A gyerekekért

A gyerek, és a zene

2017. február 26. - Rádiós Kriszta

 nem mellékes kis pedagógiai kérdés, hanem országépítés…."

Kodály Zoltán

 

      Az óvodás, és kisiskolás kor, az ember fejlődése szempontjából, talán a legfontosabb korszak.

Ekkor alakul ki az erkölcsi érzékünk, ekkor tanuljuk meg, mi a jó és a rossz, mi a szép, és a csúnya, mi a helyes, és a helytelen, mi az, amitől az életünk jobb lehet.

 Ezért segítenünk kell a kisgyermekeknek abban, hogy rátaláljanak a boldogság titkára.

Ezt úgy érhetjük el, hogy minél több élményben részesítsük.

A zene, nagyban fejleszti a gyermekek szépérzékét, jó irányba tereli az ízlését.

 

„A zene erkölcsi törvény. Lelket kölcsönöz a mindenségnek, szárnyat az elmének, szállni tanítja a képzeletet, bájt ad a szomorúnak, derűt és életet mindennek. Lényege a rendnek és útja minden jóhoz, igazsághoz és széphez vezet, amelynek csak láthatatlan, de kápráztató, szenvedélyes és örökkévaló alakja.”

Platón

                  Azt szokták mondani, hogy nem mindenki tud énekelni, de mindenki szereti a zenét.

A zene, és ének tanulása, már egészen kicsi korban elkezdődik. Hiszen, annyi minden zenél körülöttünk.

Amikor édesanyánk dúdol nekünk, akkor érezzük meg igazán a szeretetét, hiszen a zene által lehet a legtöbb érzelmet kifejezni. Gondoljunk csak a vidám dalokra, melyeket, ha meghallunk, azonnal táncra perdülnénk, vagy a szomorú nótákra, melyeket megkönnyezünk.

Már a kisgyermek is érzi ezt, ezért próbálkozik az énekléssel. Hiszen énekelni az egyik legfelemelőbb dolog a világon. Nem véletlenül próbálkozik vele annyi ember, tehetségkutatókban, vagy akár a zuhany alatt.

A zene, oldja a szorongást. Tudósok kimutatták, hogy énekelni, és félni nem lehet egyszerre, ezért énekel a legtöbb ember a sötétben, vagy egy rémisztő szituációban.

A gyermekek zenei ízlését, hallását, már egészen kicsi korban elkezdhetjük fejleszteni. Mégpedig úgy, hogy minél többet hallgattatunk velük különböző stílusú muzsikát.

Az óvodai nevelésben is nagy szerepe van a zenének, és az éneklésnek. Ezeket mozgással, játékkal kombinálva szinte minden nap gyakorolják az óvodában. Céljuk, fejleszteni a gyermek ritmusérzékét, hallását, valamint az együtt éneklés által, a társas készségeket.

A zenén keresztül megőrizhetjük népi hagyományainkat is.

Az óvodáknak óriási szerepe van a gyermekek zenei nevelésében. A legjobb család sem adhatja meg azt, amit az óvoda nyújt: az emberi közösségbe való beilleszkedést, a toleranciát.

„Az emberek többsége zenétlenül megy végig az életen, s még jó, ha nem sejti, mit vesztett. De többnyire ráeszmél, mikor már késő. Innen a sok felnőtt reménytelen, és groteszk zenetanulása, vagy kesergése fiatal kora mulasztásain.”

Kodály Zoltán

A zenetanulástó pedig nagyon sokat fejlődhet a gyerek. Ugyanis stimulálja az agyat, javítja az összpontosítást, a memóriát, fejleszti az intelligenciát, az időbeosztást. Türelemre, kitartásra tanít, és elősegíti a csapatmunkát, és az önkifejezést.

                                                           De, a zene, elsősorban öröm!

Ezért közösen kell a gyermekeinkkel megszerettetni a zenét, a dalt, az éneket.

Ebben segít a Momó Rádió, ahol a nap 24 órájában magyar gyermekzenéket közvetítünk.

 

Kattints ide!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyerekek.blog.hu/api/trackback/id/tr5112294721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.